Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 16.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Adrian Moise
Titlul articolului: Băsescu: UDMR nu a fost un partener, ci un profitor de voturi
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/basescu-udmr-nu-a-fost-un-partener-ci-un-profitor-de-voturi-839966.html

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, după întâlnirea cu autorităţile locale din Harghita şi Covasna, că i-ar plăcea ca UDMR să fie un „partener loial într-o discuţie despre aceste două judeţ e, şi nu un profitor de voturi“.

Traian BăsescuSursa: Reuters

La Covasna, preşedintele Băsescu a adăugat că UDMR, deşi a fost mereu la putere, în afară de perioada 1990-1992, nu a făcut nimic pentru cele două judeţe, rămânând indiferentă la problemele acestora. „Nu vreau să accentuez o dispută între mine şi UDMR, dar este foarte clar că, fiind la putere, au făcut mult prea puţin pentru aceste două judeţe. N-aş vrea să le pun în spate responsabilitatea investiţiilor atât de reduse în infrastructură pentru cele două judeţe, v-aş spune doar că ceea ce s-a întâmplat până acum e o realitate care trebuie consistent, profund modificată“, a spus Băsescu.

Şeful statului susţine că nu critică UDMR pentru a întreţine o dispută, ci pentru că şi-ar fi dorit ca această formaţiune să fie un partener. „Nu o fac pentru că sunt într-o dispută politică cu UDMR, o fac pentru că mi-ar plăcea să fie un partener loial al unei discuţii despre cele două judeţe şi nu doar un profitor de voturi din cele două judeţe. Nu cred că a fost neapărat o politică, cred că a fost mai degrabă vorba de indiferenţă“, a adăugat Băsescu.

El a invitat UDMR la un parteneriat, nu la dispute ostile, pentru că înainte de orice „avem nevoie de o bună convieţuire între români şi maghiari“.

Autonomie şi epurare etnică

Preşedintele a acuzat şi „epurarea etnică“ făcută în administraţ ia publică din Harghita şi Covasna şi i-a cerut primarului din Sfântu Gheorghe să-i arate măcar un român care are o funcţie de conducere în administraţia locală. „Voi renunţa la această idee dacă voi vedea un român măcar şef de birou, director în administraţia locală“, a spus preşedintele.

În legătură cu autonomia locală cerută de maghiari, Băsescu şi-a reafirmat punctul de vedere. „Pe teritoriul naţional nu pot fi create autonomii locale“, a conchis şeful statului.